Διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον αγροτικό τομέα
Η στήριξη των άμεσων αναγκών του αγροτικού κόσμου μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η συγκυρία της πανδημίας, ο οποίος παραμένει“αόρατος” για την κυβέρνηση Ν.Δ., αλλά και η σημασία της διαμόρφωσης ενός νέου παραγωγικού συμβολαίου που θα αναγνωρίζει την αξία του πρωτογενούς τομέα και θα δίνει βιώσιμες λύσεις σε δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που έγινε την Πέμπτη 18/6 με θέμα “Αγροτικό: Οι επιπτώσεις της πανδημίας και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ”.
Στην διαδικτυακή εκδήλωση, που οργάνωσαν το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ και η ΕΠΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης, συμμετείχαν ως ομιλητές, ο Σ. Αραχωβίτης, τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ, ο Β. Κόκκαλης, αναπληρωτής Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ, ο Φ. Κουρεμπές, Συντονιστής του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Βουλγαράκης, υπεύθυνος από την Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ για τα αγροτικά, ο Σ. Τζουμάκας, Υπεύθυνος Αγροτικού Τομέα του Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο Β. Αποστόλου πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΣΥΡΙΖΑ.
Με αφορμή το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ “Μένουμε Όρθιοι” που περιλαμβάνει ξεχωριστά μέτρα, συγκεκριμένα και κοστολογημένα, για τον πρωτογενή τομέα, μίλησαν για τις εφικτές προτάσεις άμεσης στήριξης σε σειρά τομέων, αναφέρθηκαν στα σημερινά, σοβαρά προβλήματα νευραλγικών κλάδων όπως η κτηνοτροφία και η ελαιοκομία, αλλά και στην σημασία της ενίσχυσης και της ώθησης συνολικά του πρωτογενούς τομέα ως βασικού συστατικού της ελληνικής οικονομίας.
Υπενθύμισαν βασικά στοιχεία της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ωφέλησαν τους παραγωγούς παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια ιδιαίτερα της πρώτη περιόδου, ενώ έγινε μια αποτίμηση της πολιτικής και των σχεδιασμών της ΝΔ στον σχεδόν ένα χρόνο διακυβέρνησης της.
Παράλληλα, τέθηκαν και ειδικότερα ζητήματα, όπως η προωθούμενη συμμετοχή ιδιωτών στις γεωργικές ασφαλίσεις (ΕΛΓΑ), αλλά και η λειτουργία των αγορών αναδεικνύοντας την ανάγκη παρεμβάσεων σε θέματα ανταγωνισμού.
Η συζήτηση έκλεισε με την δέσμευση των ομιλητών ότι θα υπάρξουν κι άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες-συζητήσεις για τα πολλά και κρίσιμα θέματα του πρωτογενούς τομέα, όπως η νέα ΚΑΠ και η “Πράσινη Συμφωνία” της ΕΕ, οι τιμές παραγωγού, η μείωση του κόστους παραγωγής κτλ.